Категорија: Вести

120011655

Завршени се градежните работи на Црквата „Св. Воведение на Пресвета Богородица“ во с.Шлегово

Храмот на „Св.Воведение на Пресвета Богородица“ се наоѓа во центарот на с.Шлегово, кој е оддалечен од Кратово три километри југоисточно. Црквата е обновена во 1861 година со донација на самите жители на селото. На самото...

14218272_10207511780692798_325385553_n

Ден на ослободување на град Кратово (6-ти септември)

По повод Ден на ослободување на град Кратово (6-ти септември) денеска беше положено свежо цвеќе на Спомен костурницата на загинатите борци од Кратово и на бистите на големите борци Тошо Куковски, Јове Гичев кои загинале во...

14169528_944893215657089_1706223366_n

Денеска започна асфалтирањето-крпење на ударни дупки на улиците Никола Тесла, Михајло Апостолски и Митко Димитров

Во рамките на Програмата за санација и асфалтирање на делови на улици и крпење на ударни дупки на улици и локални патишта за 2016 година на територија на Општина Кратово, денеска започна и спроведувањето...

DSC04228

Активно се работи на градскиот пазар во Кратово

Изградбата на нов градски пазар и изградбата на нов паркинг-простор на улицата „Св.Ѓорѓи Кратовски“ е во полн ек. Комплетната проектна документација која беше одобрена од страна на Министерството за финансии и воедно одобрена од...

14031015_933913830088361_455538259_n

Заврши асфалтирањето на локалниот пат с.Шопско Рударе-5те Кладенци

Општина Кратово ги реализира завршните градежни активности околу изградба на локалниот пат с. Шопско Рударе до Манастир 5-те Кладенци кој е во должина од 1600 метри. Исто така завршена е и изградбата на селските...

13466405_10155006642858957_7705021013087305826_n

Златковата кула во Кратово во ново руво

По две години реставрациски и конзерваторски активности, Златкова кула во Кратово денеска свечено беше пуштена во употреба од страна на американскиот амбасадор Џес Бејли и министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска. Овој споменик...

logo

Оглас за запишување ученици во прва година во СОУ „Митко Пенџуклиски“ Кратово во учебната 2016/17 година

Врз основа член 42 од Законот за средно образование (Службен весник на Република Македонија 44/1995, 24/1996, 34/1996, 35/1997, 82/1999, 29/2002, 40/2003, 42/2003, 67/2004, 55/2005, 113/2005, 35/2006,  30/2007, 49/2007, 81/2008, 92/2008, 33/2010, 16/2010, 156/2010, 18/2011,...

12494996_1646600202261303_2026394837255085873_n

Богата културно-уметничка програма „Денот на културата“ во сабота во Кратово

Веќе традиционално и ова година во сабота (11.06.2016 година) во Кратово ќе се одржи манифестацијата насловена како Ден на културата 2016. Настанот ќе се одржи пред платото на Домот на културата „Лазар Софијанов“ со...

11427675_10153984393008957_2794321492382609351_n

Јубилејни десет години од манифестацијата „Лесновски Ѕвона“

Советот на манифестацијата Лесновски ѕвона, во чест на македонскиот поет Чедо Јакимовски, Ве поканува на јубилејната Десетта поетска средба која ќе се одржи на 11-ти Јуни 2016 година (сабота) со почеток од 13 часот...