Категорија: Вести

14876149_10153764594970927_1861719294_o

Изградени се две детски игралишта во општината

Локалната власт во општината Кратово изгради две нови детски забавни игралишта во различни населени места во општината – маала Царина и маала Цигански лозја. Игралиштата се со големина од 6 х 12 метри со вградени бетонски...

14699399_1248366041850992_321630518_o-1

Претставата „Детски Парламент“ од Кратово успеа да се пласира на Интернационалниот Драмски Фестивал „ИГРИ БЕЗ МАСКА“

Претставата „Детски Парлемент“ на ООУ „Кочо Рацин“ од Кратово во соработка со Дневниот Центар за лица со телесна или ментална попреченост од Кратово освои награда на Драмскиот фетсивал за лица со и без хендикеп...

ЧЕСТИТ СВЕТСКИ ДЕН НА УЧИТЕЛОТ- 5 ОКТОМВРИ

Професијата учител е благородна професија, која го издигнува човекот на еден висок – хуман пиедестал, како личност со високи морални и интелектуални квалитети. Денеска 5-ти Октомври се одбележува Светскиот ден на учителите, а воедно...

120011655

Завршени се градежните работи на Црквата „Св. Воведение на Пресвета Богородица“ во с.Шлегово

Храмот на „Св.Воведение на Пресвета Богородица“ се наоѓа во центарот на с.Шлегово, кој е оддалечен од Кратово три километри југоисточно. Црквата е обновена во 1861 година со донација на самите жители на селото. На самото...

14218272_10207511780692798_325385553_n

Ден на ослободување на град Кратово (6-ти септември)

По повод Ден на ослободување на град Кратово (6-ти септември) денеска беше положено свежо цвеќе на Спомен костурницата на загинатите борци од Кратово и на бистите на големите борци Тошо Куковски, Јове Гичев кои загинале во...

14169528_944893215657089_1706223366_n

Денеска започна асфалтирањето-крпење на ударни дупки на улиците Никола Тесла, Михајло Апостолски и Митко Димитров

Во рамките на Програмата за санација и асфалтирање на делови на улици и крпење на ударни дупки на улици и локални патишта за 2016 година на територија на Општина Кратово, денеска започна и спроведувањето...

DSC04228

Активно се работи на градскиот пазар во Кратово

Изградбата на нов градски пазар и изградбата на нов паркинг-простор на улицата „Св.Ѓорѓи Кратовски“ е во полн ек. Комплетната проектна документација која беше одобрена од страна на Министерството за финансии и воедно одобрена од...

14031015_933913830088361_455538259_n

Заврши асфалтирањето на локалниот пат с.Шопско Рударе-5те Кладенци

Општина Кратово ги реализира завршните градежни активности околу изградба на локалниот пат с. Шопско Рударе до Манастир 5-те Кладенци кој е во должина од 1600 метри. Исто така завршена е и изградбата на селските...

13466405_10155006642858957_7705021013087305826_n

Златковата кула во Кратово во ново руво

По две години реставрациски и конзерваторски активности, Златкова кула во Кратово денеска свечено беше пуштена во употреба од страна на американскиот амбасадор Џес Бејли и министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска. Овој споменик...