Месечна архива: јули 2015

Театарски фестивал ,,Мостови,, во Кратово

Минатогодишниот успех и интерес кој го предивика манифестацијата ,,Денови на МНТ во Кратово,, оваа година е мотив за одржување на Националниот ревијален фестивал ,,Мостови ,, во Кратово во периодот од 28.07.2015 година до 31.07.2015...

Препораки за спречување на штетните ефекти од надворешните високи температури врз здравјето на луѓето, препорачани од страна на Министерството за здравство на РМ, Институтот за јавно здравје на РМ и Центрите за Јавно здравје

Општи препораки за заштита од топлотен бран За време на топлотен бран избегнувајте, колку што е можно,излегување во надворешна средина во периодот од 1000-1700часот.  Неопходните работи завршувајте ги пред 1000 часот или после 1700...

КОНКУРС за избор на најдобра фотографија со мотиви од порти или балкони од Кратово и кратовско

Здружение „Регионален центар за одржлив развој“ – Кратово, во соработка со Дом на култура „Лазар Софијанов – Кратово, во рамки на проектот „Лидери на заедницата“ поаѓајки од потребите за зачувување, документирање и презентирање на...

5-тиот „Европски фестивал на тамбурашки оркестри“ заврши во Кратово

Општина Кратово по петти пат беше домаќин на меѓународната музичка манифестација „Европски фестивал на тамбурашки оркестри“. Фестивалот традиционално го организира здружението „Св.Ѓорѓи Кратовски“ Кратово, под покровителство на Министерството за култура и Градоначалникот на Општина...

Промовирана стихозбирката на Панче Младеновски

Во Музејот на град Кратово беше промовирана стихозбирката „Хроника на каменот што рика“ од Панче Младеновски. Станува збор за прво литературно дело на поетот роден во Кратово, кое почнало да се создава седумдесеттите години...

5-ти „Европски фестивал на тамбурашки оркестар“ Кратово 2015

Здружението „Св. Ѓорѓи Кратовски“ од Кратово под покровителство на Министерството за култура и Градоначалникот на Општина Кратово г-дин Мите Андоновски по 5-ти пат ја организира меѓународната манифестација „Европски фестивал на тамбурашки оркестри“ Кратово 2015....

Промоција на стихозбирка

Во сабота (04.07.2015 год.) со почеток во 12 часот во Музеј на град кратово ќе се одржи ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „ХРОНИКА НА КАМЕНОТ ШТО РИКА“ од Панче Младеновски Промотори: Здружение на писатели Манускрипт –...