Месечна архива: септември 2016

s1

Шопската свадба – село Куклица 2016

На локалитетот „Камени кукли“, во кратовското село Куклица, денеска се одржа второто издание на Шопската свадба, манифестација која прераснува во вистинска туристичка атракција. Пред околу 2.000 гости, невестата Даниела Ангеловска од Кратово и зетот...

%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0

Изложба на карикатури

Во чест на културната манифестација „Шопска свадба-2016“, Музеј на град Кратово во соработка со РЗР „Патник“ Крива Паланка организира изложба на карикатури на тема „СНАА-СВЕКРВА“ 24.09.2016 година (сабота) почеток 19 часот Изложбен салон на...

120011655

Завршени се градежните работи на Црквата „Св. Воведение на Пресвета Богородица“ во с.Шлегово

Храмот на „Св.Воведение на Пресвета Богородица“ се наоѓа во центарот на с.Шлегово, кој е оддалечен од Кратово три километри југоисточно. Црквата е обновена во 1861 година со донација на самите жители на селото. На самото...

etno-riznica

Шопска свадба 2016

Здружението за уметност, култура и заштита на културното наследство „Етно Ризница“ од Куманово под покровителство на Градоначалникот на Општина Кратово ја организира ШОПСКА СВАДБА 2016. Манифестацијата ќе се одржи на 24-ти (сабота) и 25-ти...

14218272_10207511780692798_325385553_n

Ден на ослободување на град Кратово (6-ти септември)

По повод Ден на ослободување на град Кратово (6-ти септември) денеска беше положено свежо цвеќе на Спомен костурницата на загинатите борци од Кратово и на бистите на големите борци Тошо Куковски, Јове Гичев кои загинале во...

makedonskozname-640x360

Четврток 8-ми Септември – Ден на независноста

Денот на независноста 8 септември во Македонија се слави од 1991 година. На тој ден македонскиот народ, излезе на Референдум и на најдемократски начин ја изгласа својата независност со мнозинство – 95% од граѓаните...

14169528_944893215657089_1706223366_n

Денеска започна асфалтирањето-крпење на ударни дупки на улиците Никола Тесла, Михајло Апостолски и Митко Димитров

Во рамките на Програмата за санација и асфалтирање на делови на улици и крпење на ударни дупки на улици и локални патишта за 2016 година на територија на Општина Кратово, денеска започна и спроведувањето...