Категорија: Култура

300790418_5068950173210695_8058415115283548622_n

Централното градско подрачје го красат нови 3 мурали

Централното градско подрачје го красат и е побогат со нови 3 мурали со мотиви на занаетчиски дуќани кои биле застапени во старата чаршија. Новите слики го привлекуваат окото на минувачите, кои се запознаваат со...

poster muzicki nastan copy

KoritON Fest во петок

Општина Кратово Ве поканува на музичкиот настан КоритОН Фест на кој ќе настапуваат бендови и изведувачи во живо за сечиј вкус, а ќе има и добра забава со супер диџеји. Ќе Ве забавуваат: Елена...

280985062_539706177855170_7548913227951994101_n

Дизајнирање и изведба на мозаик инсталација

Во рамки на проектот “Мозаик Инсталација како културна соработка и современо живеење – Платформа за меѓународна соработка“, кој е подржан од Амбасадата на Р.Бугарија и Општина Кратово се изработува мозаик на заедницата на надворешен...

281588894_5193813214037021_4178860452659137768_n

Филмскиoт фестивал за млади „Џифони патува“ во Кратово

Филмскиoт фестивал за млади „Џифони патува“ во Кратово ќе се одржи на 9 и 10 јуни 2022 во Мултимедијален центар – Кино сала Домот на културата „Лазар Софијанов“. На фестивалот ќе се прикажуваат филмови...

Screenshot-2021-07-15-114835

ЗНАЕЊЕ, ЗАШТИТА И ВРЕДНУВАЊЕ НА СТАРИТЕ УРБАНИ ЈАДРА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И АЛБАНИЈА

Општина Кратово е учесник во проектот на тема: Знаење, заштита и вреднување на старите урбани јадра во Република Северна Македонија и Албанија, во организација на Асоцијацијата Места и градови со исклучителни вредности во Франција, која во 2020...

IMG_1655

Литературно читање по повод одбележувањето на 24 Февруари – Патронен празник на град Кратово

На 01.03.2022 год. (среда), беше реализирано литературно читање по повод одбележувањето на 24 Февруари – Патронен празник на град Кратово „Свети Ѓорѓи Кратовски“. Овој литературен настан беше организиран за млади лица до 29 години коишто беа наградени...

272677466_2204305143041321_6623769399590075877_n

71 година од смртта на македонскиот гемиџија Павел Шатев

71 година од смртта на македонскиот гемиџија, револуционер, публицист, прв министер за правосудство на Република Македонија – Павел Шатев. Во чест на овој голем великан, македонски револуционер, политичар кој остави неизбришливи траги во македонската историја, денеска,...