Категорија: Култура

281588894_5193813214037021_4178860452659137768_n

Филмскиoт фестивал за млади „Џифони патува“ во Кратово

Филмскиoт фестивал за млади „Џифони патува“ во Кратово ќе се одржи на 9 и 10 јуни 2022 во Мултимедијален центар – Кино сала Домот на културата „Лазар Софијанов“. На фестивалот ќе се прикажуваат филмови...

Screenshot-2021-07-15-114835

ЗНАЕЊЕ, ЗАШТИТА И ВРЕДНУВАЊЕ НА СТАРИТЕ УРБАНИ ЈАДРА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И АЛБАНИЈА

Општина Кратово е учесник во проектот на тема: Знаење, заштита и вреднување на старите урбани јадра во Република Северна Македонија и Албанија, во организација на Асоцијацијата Места и градови со исклучителни вредности во Франција, која во 2020...

IMG_1655

Литературно читање по повод одбележувањето на 24 Февруари – Патронен празник на град Кратово

На 01.03.2022 год. (среда), беше реализирано литературно читање по повод одбележувањето на 24 Февруари – Патронен празник на град Кратово „Свети Ѓорѓи Кратовски“. Овој литературен настан беше организиран за млади лица до 29 години коишто беа наградени...

272677466_2204305143041321_6623769399590075877_n

71 година од смртта на македонскиот гемиџија Павел Шатев

71 година од смртта на македонскиот гемиџија, револуционер, публицист, прв министер за правосудство на Република Македонија – Павел Шатев. Во чест на овој голем великан, македонски револуционер, политичар кој остави неизбришливи траги во македонската историја, денеска,...

254813915_10159571409307770_8485829105830267937_n

„Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија“

„Градиме култура, сликаме култура – мурали за 30 години независност на Македонија“ во Кратово. Насликан мурал од Ненад Тонкин кој го слави ликот на Вања Лазарова, синоним за македонската изворна песна и достојна негователка...

infor

Известување за Оглас бр.2/2021

Почитувани, Огласот со бр.2/2021 година од 28.07.2021 година, распишан од Градоначалникот на Општина Кратово за избор на Директор на ЈОУ Дом на култура ,,Лазар Софијанов“ Кратово, продолжува да тече во траење од 5 дена...

3

Проект: Дисперзирана драматика: Сирота мала богата драма во Кратово (драми во движење)

Проект: Дисперзирана драматика: Сирота мала богата драма во Кратово (драми во движење) Продуценти: Македоснки центар ИТИ/ПРОДУКЦИЈА Година: 2019 Екипа: Иванка Апостолова Баскар (продуцент, визуелна драматургија), Теа Беговска (адаптација. режија), Емилија Мицевска Трајковиќ (актерка), Томе...